Nepal: van handmatig melken naar machinaal

In Kamalamai, Nepal, vindt een revolutie plaats die het leven van kleinschalige boeren ingrijpend verandert. Wat begon als een sceptisch experiment met elektrische melkrobots, is uitgegroeid tot een bron van hoop en vooruitgang voor de boeren die betrokken zijn bij het Milky Way project.

De nieuwe melkrobot, eenvoudig maar doeltreffend, maakt een wereld van verschil in het dagelijkse leven van de boeren. Voorheen was het melken van de koeien een zware, tijdrovende taak. De introductie van deze technologie bracht echter een belofte van efficiëntie en verlichting. In het begin waren veel families in Kamalamai terughoudend. Ze dachten dat dergelijke technologie alleen geschikt was voor grote boerderijen, niet voor hun bescheiden huishoudens. Maar vastberaden om het potentieel van deze innovatie te ontdekken, zag het projectteam dat deze technologie succesvol was in een ander district. Dit gaf hen het vertrouwen dat deze melkrobots ook in hun gemeenschap konden werken.

De overstap is even wennen
De boeren werden een week lang getraind om de nieuwe machines te leren gebruiken. Sujana Subedi en haar man Nilhari Dahal maakten als eerste de overstap . Dahal vertelt: “Met de machine kost het melken nu slechts 5-7 minuten. Handmatig ging het bij mij ook best snel, maar mijn vrouw deed er veel langer over. We wennen nog aan de machine, dus we zijn voorzichtig met het volledig overstappen.”

Op hun boerderij hebben ze zes Holstein-kruisingskoeien, waarvan vijf snel gewend raakten aan de machine.  Sujana voegde eraan toe: “Mijn man had vaak last van vermoeide handen tijdens het melken. Nu, met de machine, is hij opgelucht omdat het veel minder inspanning kost. Hoewel de koeien nog moeten wennen, zal het melken uiteindelijk efficiënter worden.”