Boereninspraak in Cambodja

In het hart van Cambodja, waar boeren al generaties lang worstelen om rond te komen, ontstaat een nieuwe beweging. Een beweging die draait om inspraak, gelijkheid en duurzame groei. Dit is het verhaal van ‘Boereninspraak in Cambodja’. Hier worden boeren niet alleen getraind in duurzame landbouwpraktijken, maar ook in samenwerking, leiderschap, digitale innovatie en gendergelijkheid.

"Ik heb nu het zelfvertrouwen om anderen te trainen"

In een rustig dorp in Kampong Chhnang woont Sothea met haar man en hun drie kinderen. Hoewel ze naar school is geweest, vond ze het moeilijk om in groepen te functioneren. Ze voelde zich vaak minderwaardig en nam niet actief deel aan groepsactiviteiten. Sociale isolatie en geldzorgen maakten haar leven zwaar.

Sothea’s strijd

Het inkomen van Sothea en haar man kwam aanvankelijk alleen uit de rijstteelt. Dit was nauwelijks genoeg voor de dagelijkse boodschappen, medicijnen en het schoolgeld voor hun kinderen. “Ik voelde me lange tijd hopeloos,” vertelt Sothea. Maar dankzij de steun van Heifer houden Sothea en haar man nu ook kippen en verdienen ze een extra inkomen. Sothea heeft grote plannen: ze wil haar kippenfokkerij uitbreiden en haar maandelijkse inkomen verdubbelen. Dankzij haar actieve deelname aan het
Heifer-project komt deze droom steeds dichterbij.

Leiderschap en groei

Sothea heeft een duidelijk doel voor ogen en is altijd aanwezig bij de maandelijkse vergaderingen en trainingen. Ze geeft nu zelf trainingen en leidt haar groep met veel vertrouwen. Ook beheert Sothea de spaarkas van haar groep en heeft ze zelfs geïnvesteerd in de coöperatie. Dankzij haar harde werk en inzet ziet haar toekomst er veelbelovend uit!

Een helder toekomstbeeld

“Ik ben zo dankbaar,” zegt Sothea. “Ik heb nu het zelfvertrouwen om mijn ervaringen te delen en anderen te trainen. Ik ben trots op de successen van mijn boerengroep en deel die graag met de gemeenschap. Volgend jaar wil ik mijn investering in de coöperatie verhogen.” Ze benadrukt: “Lid zijn van de commissie van de landbouwcoöperatie heeft me vertrouwen en kracht gegeven. Het heeft een groot verschil gemaakt voor mijn familie én de gemeenschap.”