Earth Day 2025 – Our Power, Our Planet

Heifer werkt samen met boeren aan het vergroten van veerkracht, het versterken van voedselsystemen en het beschermen van ecosystemen waarvan we allemaal afhankelijk zijn. Terwijl seizoenen veranderen en het klimaat verschuift, passen boeren zich aan, ontwikkelen ze zich verder en beheren ze het land voor toekomstige oogsten, bloeiende gemeenschappen en een gezondere planeet.

Voor boeren is duurzaamheid geen eenmalige actie of jaarlijkse verplichting. Het zit verweven in elk geplant zaadje, elke bespaarde druppel water, elke geplante boom en elke poging om verspilling tegen te gaan. Op Earth Day — en elke andere dag — erkennen we de vele innovatieve manieren waarop boeren voor het land zorgen en wereldwijd de toekomst van voedsel veiligstellen.

1. Pompen op zonne-energie

In Bangladesh, waar regenval steeds onvoorspelbaarder wordt en diesel-aangedreven irrigatiepompen kosten en uitstoot verhogen, vullen zonne-energiepompen het gat. Boeren hebben nu het hele jaar door toegang tot water zonder dure brandstof te verbruiken, waardoor hun velden groen blijven en hun kosten en koolstofuitstoot dalen

2. Gewassen aanpassen aan het veranderend klimaat

In de Sahelregio van Senegal brengt klimaatverandering uitdagingen zoals kortere regenseizoenen en stijgende temperaturen die oogsten bedreigen. Boeren reageren met snelgroeiende zaden, klimaatbestendige landbouwmethoden en mobiele weerupdates om hen te helpen deze onvoorspelbare omstandigheden te doorstaan en hun oogsten veilig te stellen.

3. Landbouw en bosbouw integreren

Gezonde voeding begint met gezonde bodem. In Guatemala gebruiken kardemomboeren agroforestry — het verbouwen van gewassen tussen bomen — om erosie te voorkomen, bodemvoedingsstoffen te herstellen, biodiversiteit te bevorderen en bossen te beschermen. Sterker land leidt tot betere oogsten en duurzamere inkomsten.

4. Toekomst van koffie en cacao beschermen

Koffie en cacao vormen het levensonderhoud van veel Hondurese gemeenschappen, maar stijgende temperaturen en onregelmatige regenval brengen oogsten en inkomens in gevaar. In samenwerking met Heifer International en anderen gebruiken boeren nu een nieuwe digitale tool — de Adaptation Equivalence Index — om klimaatdreigingen te identificeren en erop te reageren.

De Index evalueert de kwetsbaarheid van landbouwsystemen voor klimaatverandering en hun vermogen zich aan te passen, vooral binnen belangrijke ketens zoals kardemom, cacao, piment en koffie. Met deze inzichten kunnen producenten hun methoden verfijnen en gerichte investeringen doen in klimaatbestendige landbouw. 

Afval omzetten in hernieuwbare energie

Wat als landbouwafval niet wordt weggegooid maar nuttig ingezet wordt? In Oeganda zetten boeren mest om in schone, hernieuwbare kookenergie via biogasinstallaties. Dit zorgt voor minder afhankelijkheid van brandhout, lagere huishoudelijke uitgaven en gezondere woningen — een slimmer systeem dat mest verandert in energie en boerderijen omvormt tot duurzame modellen.

Voedselverlies verminderen dankzij koelcellen op zonne-energie

Voedselverlies begint al voordat producten ooit de markt bereiken. Zonder goede opslag en transportmogelijkheden hebben boeren moeite om producten vers te houden, wat leidt tot verspilde oogsten en verloren inkomsten. In Cambodja verlengen koelkamers op zonne-energie de houdbaarheid van gewassen en zorgen ervoor dat meer voedzaam voedsel op tafel komt in plaats van op de afvalhoop.

Duurzame voedselsystemen beginnen bij de boeren die het land en hun gemeenschappen voeden. Heifer International werkt naast hen om hen de hulpmiddelen en middelen te geven die ze nodig hebben om vandaag, morgen en op lange termijn in harmonie met de aarde te boeren.