Zo nu en dan reizen er stagiaires voor Heifer af naar het zuiden. Zo ook de 27-jarige Fiona ten Have. Zij ging zomer 2019 het avontuur aan in Malawi voor een afstudeeropdracht voor haar studie ‘diergezondheidszorg’ aan Van Hall Larenstein. De opdracht luidde: Is het voor koeien in Malawi haalbaar om 15 liter melk per dag te produceren? Tijdens haar stage werd ze begeleid door het professionele team van Malawi, en op afstand door onze collega Sara. Inmiddels zijn we een half jaar verder. In december spraken we Fiona over haar ervaringen en de uitkomst van haar onderzoek.
Warm heart of Africa
“Voor mij was dit de eerste keer buiten Europa. Super spannend, maar ik had er ontzettend veel zin in! Na een lange reis – met 7 uur wachten op het vliegveld van Nairobi – werd ik in Lilongwe hartelijk ontvangen door Margaret van Heifer Malawi. We zijn direct de auto ingestapt richting mijn tijdelijke onderkomen en het kantoor van Heifer Malawi. Wat een fantastisch, lief en vriendelijk team hebben ze hier! De eerste weken heb ik vooral rondgekeken en mijn draai proberen te vinden in deze nieuwe cultuur. Malawi staat bekend als ‘The warm heart of Africa’’. Het land doet zijn naam eer aan. De mensen zijn enorm vriendelijk en gastvrij. Het voelt inmiddels een beetje als mijn tweede thuis.
Aan het werk
In mijn derde week in Malawi begon het echte werk en kon ik aan de slag met mijn afstudeeropdracht. De doelstelling van mijn onderzoek is om te achterhalen of het voor de koeien in Malawi haalbaar is om 15 liter melk per dag te produceren. Doorgaans houden de boeren hier een lokale ‘Zebu koe’. Dit ras geeft 2 tot 3 liter melk per dag. Om de melkproductie te laten stijgen worden deze lokale koeien in Heifer projecten gekruist met goede melkrassen zoals ‘Frisian-Holstein’ en ‘Jersey’. Dit gebeurt door natuurlijk fokken en met kunstmatige inseminatie. Ook in Thyolo, het gebied waar het project ‘boerinnen in melkveehouderij’ plaatsvindt, zijn de lokale koeien gekruist met zo’n sterk ras.
Tijd om het veld in te gaan
Een eyeopener was mijn eerste ontmoeting met de boeren! Zodra ze hoorden dat ik uit Nederland kom, werd duidelijk dat ze enorm dankbaar zijn voor het werk dat we hier doen. Dankzij Heifer hebben ze genoeg te eten en gaan kinderen weer naar school.
Ook de verschillen tussen de Nederlandse en Malawiaanse melkveehouderij waren direct zichtbaar. Ik ben gewend aan de Nederlandse boeren, waar de koeien waterbedden (in de nieuwere stallen), massageborstels, ventilatoren en enorm veel ruimte hebben. En onze boeren hebben, in vergelijking met Malawi, flinke kuddes. Hier in Malawi hebben de boeren meestal 1 à 2 koeien, liggen de koeien op een strobed en leven ze in een warm klimaat. Gelukkig hebben alle stallen in de Heifer projecten een goed dak waardoor hittestress wordt voorkomen.
Melkproductie flink gestegen
Ondanks de lastige omstandigheden doen de boeren in Malawi al het mogelijke voor hun koeien. Ze gaan meerdere malen per dag naar de waterput om water te halen. Dit gebeurt meestal op de traditionele manier, met loodzware emmers water op het hoofd. Via Heifer leren de boeren hoe ze goed voor hun dieren kunnen zorgen, hoe ze ziektes kunnen signaleren en hoe ze zelf veevoer kunnen produceren. Dit, in combinatie met een sterk melkras, moet een fl inke stijging van de melkproductie teweegbrengen. Mijn onderzoek heeft geconcludeerd dat bovengenoemde factoren inderdaad voor een stijging van de melkproductie hebben gezorgd. De koeien geven nu gemiddeld 8 à 9 liter per dag. Er zijn uitschieters van 15 liter, maar dat is veelal in de periode nadat het kalfje stopt met drinken bij de moeder.
Is er nog ruimte voor verbetering?
Om de melkproductie nog meer te laten stijgen heb ik de boeren een aantal tips meegegeven. Zoals de beschikbaarheid van water verbeteren, trainen in het signaleren van tochtigheid, naast gras ook krachtvoer en supplementen geven en beter herkennen van ziektes. De toekomst zal het leren! Inmiddels zit mijn stageperiode erop en ben ik sinds eind december weer in Nederland. Maar ik ga dit jaar zeker terug. Want mijn tijd in Malawi heeft behalve een geweldige stage-ervaring ook een nieuwe liefde opgeleverd!
Zinali zabwino, zikomo!
(Het was fantastisch, bedankt)
Fiona ten Have