In Oeganda hebben de lockdown maatregelen geleid tot een laag aantal COVID-19 slachtoffers. Maatregelen zoals een verbod op openbaar vervoer, een avondklok van zonsondergang tot zonsopgang en een verbod op wekelijkse markten en alle niet-essentiële bedrijven. Dit betekende dat de boeren die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, hun producten niet naar de klanten konden brengen. En de consumenten konden op hun beurt niet naar de markt waar ze normaliter hun dagelijkse boodschappen doen. Daarnaast waren essentiële landbouwbenodigdheden moeilijk te verkrijgen, of ze waren zo duur dat de meeste boeren ze niet konden betalen.
Uganda COVID-19 Impact Report
Om erachter te komen hoe groot het effect van de pandemie is op de boerengezinnen waarmee we werken, heeft Heifer Uganda boeren en boerinnen in verschillende delen van het land ondervraagd. Het rapport bevat de bevindingen van 448 boerengezinnen in de oostelijke, centrale en noordelijke regio’s van Oeganda, samen met de gegevens van 10 agri-hubs, vier partners uit de private sector, en drie lokale overheden.
Het Uganda COVID-19 Impact Report laat zien dat COVID-19 de boerengemeenschappen hard heeft getroffen en de impact op de voedselzekerheid en het inkomen van kleinschalige boeren groot is. Sinds de coronacrisis heeft 97% van de boeren het inkomen zien dalen. Van 86% is het inkomen zelfs gehalveerd. Dit leidt onvermijdelijk tot honger. Vóór COVID-19 at 72% van de ondervraagde gezinnen drie maaltijden per dag. Nu? De meesten – 87%- kunnen zich maximaal twee maaltijden per dag veroorloven en zelfs 31% heeft slechts een maaltijd per dag.