Sop Kasim’s reis naar een beter leven

Maak kennis met Mr. Sop Kasim, een 36-jarige visser uit Cambodja, die samen met zijn vrouw en hun zesjarige zoon een beter leven probeert op te bouwen. Ooit gedwongen om na de zevende klas te stoppen met school vanwege financiële problemen, zag Kasim geen andere optie dan de visserij in te gaan om zijn gezin te onderhouden. Het was geen gemakkelijke keuze. De dagen op zee waren vaak zwaar, met sterke winden en steeds schaarser wordende vis. Soms was het weer zo slecht dat hij besloot niet uit te varen, wat betekende dat er die dag geen inkomen was.

Maar in 2023 kwam er een keerpunt in zijn leven. Dankzij een Heifer project kreeg Kasim de kans om zijn leven voorgoed te veranderen. Dit project, gefinancierd door de Europese Unie, richtte zich op het verbeteren van de leefomstandigheden van vissersgemeenschappen in vier kustprovincies, waaronder Kampot. Voor Kasim opende dit project deuren naar nieuwe mogelijkheden.

Kasim kreeg de kans om te leren hoe hij Barramundi-vissen op de juiste manier kon kweken. Met de ondersteuning van het project bouwde hij drie visnetkooien langs de rivier en zette daarin 1.100 jonge vissen uit. Zijn harde werk begon al snel vruchten af te werpen. De vissen groeiden snel en gezond, en Kasim zag voor het eerst in lange tijd een hoopvolle toekomst voor zich.

Toen hij zijn eerste oogst binnenhaalde, leverde dit hem maar liefst $1.200 op, en er lagen nog 400 vissen klaar in de kooien. Met elke vis die tussen de 900 gram en 1 kilogram woog, verkocht hij ze direct aan consumenten voor $6 per kilogram en aan tussenpersonen voor $5,50 per kilogram. En Kasim was nog niet klaar – hij investeerde opnieuw in zijn bedrijf en voegde nog eens 1.200 jonge vissen toe aan zijn kweek.

De onzekerheid van het leven op zee maakte langzaam plaats voor een stabielere toekomst. Dankzij zijn viskwekerij heeft Kasim nu een doorlopend inkomen. Zijn kinderen kunnen weer regelmatig naar school, en hij hoeft zich minder zorgen te maken over de toekomst van zijn gezin.

Maar het verhaal eindigt hier niet. Kasim deelt zijn kennis nu met zijn buren en andere vissers in de gemeenschap, in de hoop dat zij ook de vruchten van hun harde werk kunnen plukken. Zijn verhaal is er een van veerkracht, doorzettingsvermogen en hoop – een inspirerend voorbeeld van hoe een leven volledig kan veranderen door de kracht van samenwerking en leren.