Vrouwelijke pioniers in de landbouw

Stel je voor: een wereld waarin achtergestelde vrouwen een sterkere positie voor zichzelf kunnen creëren door eigenaar te worden van landbouwmachines en het gebruik ervan te delen met andere leden van de vrouwengroep. Het zou hun efficiëntie en productiviteit enorm verhogen. Met een mini-dorsmachine bijvoorbeeld, verwerk je de oogst in 1 uur in plaats van 8 uur. Dit levert aanzienlijke tijdswinst op en verlaagt de kosten. Maar minstens zo belangrijk: het geeft vrouwen erkenning en een gevoel van eigenwaarde die onbetaalbaar is.

Een nieuw begin voor Renuka

Het leven van Renuka uit Bangladesh was getekend door armoede en onzekerheid. Haar man, een timmerman, verdiende amper genoeg om hun basisbehoeften te betalen. “We aten vaak maar één of twee keer per dag,” vertelt Renuka. “En de maaltijden waren altijd simpel en klein.” De financiële problemen maakten hun situatie uitzichtloos en Renuka was de wanhoop nabij. In 2012 veranderde haar situatie toen een buurvrouw vertelde over de oprichting van een vrouwencoöperatie in  samenwerking met Heifer. Renuka aarzelde geen moment en werd lid.

De kracht van samenwerking

Bij de coöperatie vond Renuka precies wat ze nodig had: kennis, steun en hoop. “Veel leden hielpen me met informatie over de markt, overheidsdiensten en toegang tot financiering,” vertelt Renuka. Met de steun van haar familie en de coöperatie begon ze met het fokken van vee en de teelt van groenten. Onlangs is ze ook begonnen met het kweken van kurkuma. Deze activiteiten hebben haar financiële stabiliteit én zelfvertrouwen opgeleverd.

Stap naar onafhankelijkheid

Renuka en haar groep hebben al veel bereikt samen, maar ze zien ook ruimte voor verbetering. Haar groep staat daarom
te popelen om deel te nemen aan het nieuwe project van Heifer, ‘vrouwelijke pioniers in de landbouw’, waar vrouwen eigenaar en verhuurder worden van vrouwvriendelijke landbouwmachines en zo meer zeggenschap krijgen over het werk, hun onderneming en hun bezittingen. Renuka: “Het werk op het land is zwaar. De meeste landbouwmachines zijn groot en moeilijk te hanteren, dus we doen nog veel met de hand. Met kleinere machines kunnen we sneller en efficiënter werken en zijn we minder afhankelijk van onze mannen. Bovendien zorgt de verhuur van de machines voor extra inkomen. Ik verwacht dat vrouwen door dit project meer respect ontvangen van de gemeenschap.” Renuka’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe
vastberadenheid, samenwerking en de juiste ondersteuning levens kunnen veranderen. Haar reis van wanhoop naar hoop toont wat mogelijk is als vrouwen de kans krijgen om te groeien en bloeien in hun gemeenschap.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.