Voor een duurzamere, eerlijkere wereld is er meer schoon en veilig (drink)water nodig. Maar vandaag de dag hebben nog steeds miljarden mensen, talloze scholen, gezondheidscentra en boerderijen geen of nauwelijks toegang tot veilig water. Dit is wereldwijd een bedreiging voor de voedselzekerheid, gezondheid, gendergelijkheid en werkgelegenheid. Dit moet snel veranderen! En omdat water ons allemaal aangaat, moet iedereen in actie komen. Bij Heifer is ‘water’ een belangrijk thema. Zo werken we bijvoorbeeld in Oeganda met twee coöperaties die melkinzameling gaan combineren met de levering van schoon water.
Wereld Water Dag 2023
In Nederland zijn we omringd door water. Het is dan misschien moeilijk voor te stellen dat er wereldwijd grote tekorten zijn binnen de waterketen. Dit jaar staat de Wereld Water Dag in het teken van ‘accelatering change’, de verandering versnellen. Voor het eerst in vijftig jaar wordt er een Wereldwaterconferentie georganiseerd bij de Verenigde Naties in New York. Het is te vergelijken met de klimaattop. Tijdens de Waterconferentie komen alle wereldleiders samen. Hun besluiten zullen op de lange termijn gevolgen hebben voor ieder land en bijdragen aan het behalen van Sustainable Development Goals. Wil jij zelf ook iets doen? Hieronder hebben we een aantal simpele tips waar jij vandaag, op Wereld Water Dag, al mee kan beginnen.
Wat kan jij doen om water te besparen?
1. Verminder je waterverbruik
Het grootste deel van je directe dagelijkse waterverbruik komt door douchen (51 liter) gevolgd door toiletgebruik (33 liter). Met een waterbesparende douchekop en een waterbesparend toilet bespaar je veel water. En uiteraard helpt korter douchen ook (scheelt je ook weer in je gasverbruik). Ook in de keuken kun je flink wat water besparen. Was je groente en fruit bijvoorbeeld in een bak met water in plaats van onder de lopende kraan. Gooi het water uit deze bak niet zomaar weg, maar gebruik het voor de plantjes.
2. Stop met het vervuilen van water
Natuurlijk spoel je niets anders dan wc-papier door de wc. Verder kan je zorgen dat je niets door de gootsteen spoelt wat er niet hoort. Zorg bijvoorbeeld dat er geen olie in het water komt. Dat kan heel simpel door lege potten of flessen even te bewaren en daar de olie uit jouw pan in weg te gooien.
3. Vang water op
In de tuin kun je beginnen met het plaatsen van een regenton. Zo vang je bij iedere regenbui wat water op. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om de plantjes water mee te geven. Heb je een zwembadje in de tuin? Gooi ook dit niet zomaar weg, maar geef het aan de planten, mits er geen chloor in zit. Maar er nog meer situaties waarin je het water kunt ‘bewaren’. Zo kun je het water uit je droger gebruiken voor de planten of voor in het strijkijzer. Als je warm water uit de kraan wil, duurt het even voordat dit water de juiste temperatuur heeft bereikt. Laat dit koude water niet wegstromen, maar vang het op en gebruik het voor iets anders.
4. Eet meer plantaardig
Plantaardige producten hebben een kleinere (water)voetafdruk dan dierlijke producten. Zo is voor rundvlees 15.415 liter water per kilo nodig en voor een sojaburger slechts 1.045 liter per kilo. Inspiratie nodig?
5. Gooi minder eten weg
Gemiddeld gooit de Nederlander 34 kilo goed voedsel per jaar weg. Vooral rijst, pasta, brood en melk worden veel weggegooid. Zonde van alle energie en water die erin is gestopt om al dat eten te maken. Een sneetje brood kost bijvoorbeeld 40 liter water en een glas melk 200 liter water. Door slim te kopen, koken en bewaren kun je heel wat voedselverspilling verminderen.
6. Koop duurzame kleding
Let bij het kopen van nieuwe kleding op het materiaal waar het van gemaakt is. Zo scoren katoen en zijde het hoogst op waterverbruik. Het duurzaamste is om lang met je kleren te doen en tweedehands kleding te kopen of kleding met een keurmerk.
7. Gun je oude kleding een tweede leven
Wat jij niet meer mooi vindt, kan iemand anders te gek vinden. Doe mee aan een kledingruil, breng je oude kleding naar de kringloop of verkoop het op Vinted. Is je kleding kapot en niet meer te maken? Deponeer het dan in de kledingbak. Dan worden er weer nieuwe garen van gemaakt.