Uit het veld:
“Nu plukken we er de vruchten van”
Hoe de boeren in Ecuador profiteren van de vruchtbare grond
Al vele generaties worstelden met de onvruchtbare grond rondom San Isidro in Ecuador. Groenten werden amper verbouwd en een groot deel van de voeding bestond uit haver, noedels en rijst. Heifer is sinds 1994 actief in dit gebied. Met behulp van duurzame landbouwtechnieken en door cavia’s te gaan fokken veranderden de bewoners in kleinschalige ondernemers en zagen ze een verbetering in hun voeding. Het principe van Passing on the Gift (het doorgeven van vee, kennis en zaden) werd omarmd door de gemeenschappen.
Focus op biologische producten
Tegenwoordig ligt de focus op een duurzame omgang met de leefomgeving en de productie van biologische producten. Hiermee boren de boeren een nieuwe markt aan. Jofre Guaman is een van die vooruitstrevende jonge boeren. “Jaren geleden zijn ze hier gestart met het verbeteren van de vruchtbaarheid van de grond. Daar plukken we nu de vruchten van. Letterlijk.”