echte HONGER
is meer dan een rammelende maag
Voldoende gezonde voeding. Schoon water. Onderdak. Onderwijs. Gezondheidszorg. Een veilige leefomgeving. Allemaal essentieel voor een leven zonder honger en armoede. Toch kunnen miljoenen mensen zich dit niet veroorloven. Sterker nog, wereldwijd gaat 1 op de 11 mensen met honger naar bed.
- Zo’n 811 miljoen mensen gaan elke nacht met honger naar bed, zonder de kwaliteit, kwantiteit of diversiteit van voeding die nodig is om gezond te blijven.
- Armoede, voedselbeschikbaarheid, voedingsgewoonten en sociale normen spelen een belangrijke rol bij toegang tot voeding.
- Heifer pakt de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid aan met behulp van een holistische benadering.
- Heifer’s aanpak zorgt ervoor dat kwetsbare gemeenschappen en groepen sociaal-economische en structurele barrières voor voedselzekerheid overwinnen.
Echte honger is meer dan een rammelende maag
Iedere dag eten duizenden arme boeren in India een handvol gekookte rijst; een stuk injera of traditioneel brood in Ethiopië; of van maïs gemaakte ‘tamales’ in Guatemala. Al deze maaltijden vullen de buik, maar missen de ingrediënten voor een goede gezondheid en groei. Dit is vooral voor kinderen van essentieel belang. Maar juist gezond en voedzaam eten, zoals zuivel, fruit, groenten en proteïnerijke producten, zijn voor veel mensen onbetaalbaar.
Hoewel armoede vaak de oorzaak is van slechte eetgewoonten, is het hongerprobleem complexer. Ook de beschikbaarheid van eten, eetgewoonten en de verhouding tussen mannen en vrouwen spelen een belangrijke rol. Honger als gevolg van deze uitdagingen kan leiden tot een slechte gezondheid, achterblijvende groei en leerachterstand – op een verwoestende schaal.
Honger en ondervoeding, hoe pakken we dat aan?
Heifer pakt de uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, samen met kleinschalige boeren, aan en werkt volgens een holistische benadering. Het helpt boeren hun productie te verbeteren, een leefbaar inkomen te verdienen, sociale taboes te overwinnen en diversiteit in voeding te verzekeren. Vandaag en in de toekomst.
1. Zelf gezond eten produceren
Kleinschalige boeren bezitten vaak niet zo veel land en zijn voor hun eigen voeding en inkomen afhankelijk van de beperkte opbrengst die dat stukje land geeft. Heifer leidt hen op bij het verbeteren van hun landbouw en veehouderij, zodat ze het hele jaar door kwaliteitsvoeding hebben. Gemeenschappen krijgen ook voorlichting over het aanleggen van moestuinen, wat de beschikbaarheid van vers fruit en groenten verbetert en de diversiteit van de voeding vergroot.
2. Het inkomen structureel verbeteren
Gezinnen zijn voor hun inkomen vaak volledig afhankelijk van de landbouw. Wanneer de opbrengst laag is, is het bijna onmogelijk om aanvullend gezond eten te kopen. Heifer verbindt boeren met bijvoorbeeld landbouwdeskundigen, diergezondheidswerkers en voerleveranciers, zodat de productiviteit en dus het inkomen verbetert. Ook helpen we boeren om hun krachten te bundelen in coöperaties om aansluiting te vinden bij afnemers (zoals melkfabrieken) en een eerlijke prijs te bedingen. Zo kunnen ze hun inkomen verhogen en betere voeding kopen.
3. Vrouwen in hun kracht zetten
Gebrek aan bewustzijn, genderongelijkheid en sociale taboes rond eten dragen bij aan honger en ondervoeding, met name bij vrouwen en meisjes. Er is veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen; jongens krijgen voorrang bij het eten op meisjes.
Training over gender, rechtvaardigheid en voeding lost deze barrières op. Vrouwen worden voorgelicht over soorten voeding, voedingsbehoeften van gezinsleden, voedingsbronnen en het belang van een aanvullend dieet voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Dankzij deze kennis verbetert de voeding van het gezin en uiteindelijk de hele gemeenschap.
4. Stevige basis voor de toekomst
Natuurrampen, prijsdalingen van producten op de markt en grote prijsstijgingen van zaden en mest kunnen verwoestend zijn voor boeren die weinig hebben om op terug te vallen. Door het inkomen te diversifiëren, het oprichten van spaar- en leenprogramma’s
en het maken van bedrijfsplannen zijn boeren in staat om zelfs in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden.